صنعت قند و شکر به دولت پیشنهاد افزایش قیمت خرید تضمینی چغندر قند را داد
حدود یکماه پس از حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی واردات شکر، دولت به پیشنهاد صنعت قند وشکر افزایش قیمت خرید تضمینی چغندر قند را بررسی می کند.
به گزارش خبرنگار مهر، حدود یکماه از حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی واردات شکر میگذرد وکارشناسان معتقدند که در پی این تصمیم درست، قیمت خرید تضمینی چغندر قند نیز باید موردبازنگری قرار بگیرد.
به ویژه در حال حاضر که کشاورزان باید برای نوع کشت تصمیم گیری کنند این مساله بسیار حائز اهمیت است و میتواند در تصمیم کشاورزان برای کشت چغندر قند تأثیر گذار باشد به خصوص که کشت این محصول در سالهای اخیر به دلیل نارضایتی کشاورزان از نرخ خرید تضمینی دچار چالشهایی شده و خودکفایی محصول شکر را تحت تأثیر قرار داده است.
عدم تحقق طرح خودکفایی شکر علاوه بر اینکه باعث خروج منابع ارزی کشور در چنین شرایط حساسی میشود، در عدم رعایت الگوی کشت نیز تأثیر بسزایی دارد بعنوان مثال امسال با کاهش سطح زیرکشت چغندر قند، محصولات سبزی و صیفی از جمله گوجه فرنگی به صورت بی رویه کشت شد و روی دست کشاورزان ماند و در نهایت دولت مجبور به ورود و خرید توافقی این محصولات ازکشاورزان شد؛ و از سوی دیگر برای جبران کسری تولید داخلی، به نیاز کشور برای واردات افزوده شد. چغندر قند از جمله محصولات استراتژیکی است که دولت درباره قیمت و کشت آن باید با تدبیر و دقت بیشتری عمل کند.
قیمت چغندر قند بازنگری میشود
در همین زمینه بهمن دانایی، دبیر انجمن صنفی کارخانجات قند و شکر ایران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به درخواست این انجمن برای بازنگری در قیمت خرید تضمینی چغندر قند، اظهارداشت: با توجه به بحث حذف ارز دولتی از واردات شکر و تبدیل آن به ارز نیمایی، با وزارت جهاد کشاورزی هماهنگیهایی را برای افزایش نرخ خرید تضمینی چغندر قند در سال زراعی جاری انجام و پیشنهاد دادیم که قیمت چغندر قند حداقل ۲۰ درصد افزایش یابد.
وی با بیان اینکه اینکه وزارت جهاد کشاورزی این پیشنهاد را جهت تصویب به سازمان برنامه و بودجه ارائه کرده است، گفت: اخیراً جلساتی با کمیتههای تخصصی سازمان برنامه و بودجه برگزار و این موضوع با استقبال آنان مواجه شد.
این فعال بخش خصوصی ادامه داد: براین اساس قرار شد که بزودی موضوع در جلسه شورای اقتصاد مطرح و در مورد آن تصمیم گیری شود.
دانایی با بیان اینکه هم اکنون قیمت هر کیلوگرم چغندر قند با عیار ۱۶؛ ۵۰۲ تومان به علاوه ۵۰ تومان کمک کرایه حمل و نقل است، افزود: علاوه بر این کارخانجات در ازای تحویل هرتن چغندر قند ۲ کیلوگرم قند با قیمت کیلویی ۶۵۰ تومان و ۲۰ کیلوگرم تفاله با قیمت کیلویی ۱۵۰ تومان به کشاورزان میدهند که با احتساب این جوایز قیمت چغندر قند حدود ۶۳۰ تومان میشود.
وی توضیح داد: پیشنهاد ما این بوده که قیمت چغندر قند که هم اکنون ۵۰۲ تومان است به ۶۰۲ تومان افزایش یابد که با کرایه حمل و نقل و سایر جوایز به بیش از ۷۰۰ تومان خواهد رسید.
دانایی اظهار امیدواری کرد موضوع مذکور در جلسه این هفته شورای اقتصاد مطرح و تصویب شود چرا که الان فصل تصمیم گیری کشاورزان درباره انتخاب نوع کشت است و در حال حاضر نیز کشاورزان استقبال چندانی از کشت چغندر قند نمیکنند و عادلانه بودن قیمت خرید، میتواند بر تصمیم آنان تأثیرگذار باشد.
۲۰۰ میلیون دلار منابع ارزی صرف واردات شکر شد
وی تصریح کرد: سال گذشته به دلیل پایین بودن نرخ خرید تضمینی و رقابتی نبودن تولید چغندر قند نسبت به برخی محصولات کشاورزی از قبیل سبزی وصیفی، کشاورزان به کشت جربزه، هندوانه، خیار و گوجه فرنگی روی آوردند و کشت این محصولات آنقدر زیاد شد که دولت مجبور به خرید توافقی آنها شد و منابع مالی بسیاری زیادی را برای خرید این محصولات در نظر گرفت.
دانایی اضافه کرد: علاوه بر این حدود ۲۰۰ میلیون دلار نیز صرف واردات شکر بمنظور جبران کاهش کسری تولید شکر شد بنابراین دولت هم به صورت ریالی و هم به صورت ارزی زیان کرد.
وی تصریح کرد: کشت چغندر قند در تناوب زراعی نیز اهمیت بسزایی را در و موجب احیای اراضی کشاورزی میشود.
منبع: اگروفودنیوز